Her besin grubunun vücudumuz için ayrı bir görevi vardır. Bu sebeple ihtiyacımız kadar almak, vücudumuzun işlevlerini yerine getirebilmesi için önemlidir. İhtiyacımızdan az veya fazla almak ise sağlığımıza olumsuz etki edebilir.
Peki doğru miktarda almak için en basit şekilde ne yapabiliriz?
-
Tabağımızın çeyrek kısmını proteinlere ayıralım; yumurta, kurubaklagiller (nohut, kurufasulye, mercimek,…) ve etler (balık, tavuk eti, kırmızı et).
-
Diğer çeyrek kısmını ise tahıl ve tahıllı ürünlere ayıralım. Tam tahıllı unlar ve bunlardan yapılmış besinler olabilir. Örneğin tam buğday makarna, tam tahıllı ekmek, bulgur, esmer pirinç, karabuğday, yulaf,…
-
Tabağımızın kalan kısmını yani yarısını ise sebzeler ile dolduralım. Söğüş, salata, buharda haşlama veya sebze yemeği şeklinde tüketilebilir.
-
Daha sağlıklı bir öğün oluşturalım derseniz süt, yoğurt, ayran, kefir gibi süt ürünleri ekleyebilirsiniz.