Tahıllar ile yapısal farklılığı bulunan bitkisel bir besindir. Farklı kültürlerde farklı kullanım alanlarına sahiptir. Her geçen gün ülkemizde de tüketiminin arttığı bu besini inceleyelim…
1. Obezite, diyabet, hipertansiyon ve kolesterol hastalığından korur.
İçerdiği kompleks karbonhidratlar ile kan şekerinin ani yükselmesini engeller. Kan basıncını dengeleyerek hipertansiyona karşı koruyucu etki gösterir. Kolesterol değerlerini dengeleyerek kalp sağlığını korur.
2. Yüksek miktarda lif içerir.
Besleyicidir, doygunluk sağlar. Düşük glisemik indekslidir. Bağırsak sağlığı için önemlidir. Kolon kanserine karşı koruyucudur.
3. Antioksidan özelliktedir.
Fonksiyonel besinlerden biridir. Özellikle B1(tiamin), B2(riboflavin), B3(niasin) ve E vitaminleri içerir.
4. Yüksek miktarda demir içerir.
Tahıllar ve kurubaklagiller arasında en çok demir içeren besindir. Vegan, vejeteryan, hamile ve sporcu bireyler için idealdir.
5. Gluten içermez.
Çölyak hastası ve gluten intoleransı olan bireyler rahatlıkla tüketebilir. Eliminasyon diyeti gibi glutenin kısıtlandığı diyetlerde de kullanılabilir.
6. Karabuğday alerjisi
İmmünoglobulin-E (IgE) içerir. Bu sebeple en önemli gıda alerjenlerinden kabul edilir. Alerjik reaksiyonlara sebep olabilir örneğin ağız, dudaklar ve yüz bölgelerinde kızarıklık, şişme, kaşıntı. Bunlara ek olarak bulantı, kusma, ishal gibi sindirim sistemi sorunları gözlenebilir.
Ne şekilde kullanabiliriz ?