Yapay tatlandırıcılar kalorisi az olduğu için şeker yerine kullanımı tercih edilen kimyasal ürünlerdir. Genellikle diyet ürünlerde kullanılır fakat artık çoğu paketli üründe rastlayabiliyoruz.
Güvenli alım miktarları olmasına rağmen uzun süreli kullanımlarında tip 2 diyabet, metabolik sendrom ve hatta obezite gibi birçok hastalığa sebep olduğu görülmüştür. Özellikle bağırsak mikrobiyotasını değiştirerek kan glukoz düzeyini etkiler. Bu sebeple insülin direnci ve tip 2 diyabet gelişme riskini önemli ölçüde arttırır.
Yapılan çalışmalarda yapay tatlandırıcı kullanan gruplarda şeker kullananlara kıyasla; iştahın arttığı ve sonraki öğünde daha fazla kalori alımına sebep olduğu görülmüştür. Bunun sebebi ise GLP-1 dediğimiz tokluk hormonunu baskılayarak doygunluk hissini kaldırmasıdır.
Evet kalorisi az olduğu için tercih ediliyor fakat yapay tatlandırıcı kullanan bireylerde özellikle bel çevresi yağlanmanın ve BKI düzeyinin de arttığı görülmüştür. Buna ek olarak endotel fonksiyonun bozulmasına da sebep olduğu ve kardiyovasküler hastalık riskini arttırdığı görülmüştür.
Erken yaşlardan itibaren kullanılmasının da tatlı tada karşı duyarsızlığa sebep olacağı unutulmamalıdır. Bunun için ürün etiketlerini okuyarak aşağıdaki tatlandırıcıların olup olmadığına dikkat edebilirsiniz.
-
Asesülfam-K (E950)
-
Aspartam (E951)
-
Siklamat (E952)
-
Sakkarin (E954)
-
Sükraloz (E955)