Laktoz, süt şekeri olarak bilinir. Glikoz ve galaktoz moleküllerinin birleşmesi ile oluşur. İnce bağırsaklarımızdan salgılanan ”laktaz” enzimi ile bu moleküllere parçalanılarak emilir. Fakat yeterli laktaz enzimi yok ise laktoz parçalanamaz ve bazı semptomlara sebep olur.
Gaz ve şişkinlik
Kramp
Mide bulantısı
İshal
Kilo kaybı
Laktoz hangi besinlerde bulunur?
Süt, yoğurt, peynir, kefir, süt tozu, tereyağı, kaymak, krema, çikolata, pasta, bisküvi gibi paketli besinlerde bulunur.
Ne yapabilirsiniz?
İntoleransın şiddeti kişiden kişiye göre değişiklik gösterir. Besinleri küçük miktarlarda deneyerek belirtilerinizi izlemelisiniz. Belirtiler bir öğünde ve gün içerisinde tüketilen laktoz miktarına göre değişebilir.
Hayvansal sütlerdeki laktoz miktarı fazladır. Laktoz intoleransınız var ise inek, koyun ve keçi sütlerini tükettiğinizde sizi rahatsız edebilir. Az miktarlarda tüketerek deneyebilirsiniz. Örneğin bir bardak yerine yarım bardak süt tüketerek belirtilerinizi gözlemleyebilirsiniz. Şişkinlik, ishal, kramp gibi belirtiler oluyor ise laktozsuz sütleri veya badem sütü, soya sütü vb. bitkisel sütleri tercih edebilirsiniz.
Yoğurt, peynir ve diğer laktoz içeren besinleri küçük miktarda tüketerek belirtilerinizi izleyin. Sizi rahatsız edecek yoğun belirtiler yok ise küçük miktarlarda tüketebilirsiniz.
Besinlerin miktarlarını azalttığınız halde yoğun belirtiler gösteriyorsanız beslenmenizden çıkarmanız gerekir. Süt ürünleri kalsiyum, A vitamini, B12 vitamini ve protein açısından zengin kaynaklardır. Beslenmenizden çıkardığınız zaman vitamin ve mineral yetersizlikleri görülebilir. Diğer alternatif besinler ile beslenmenizi düzenlemeniz gerekir. Bu konuda bir diyetisyenden yardım alabilirsiniz.