Bol sohbetli, bol ziyaretli ve bol şekerli bayram günleri… 🙂
Ramazan bayramı, oruç tutan bireyler için normal beslenmeye geçiş sürecidir. Uzun süreli açlıklar sonucu metabolizmanın yavaşlaması nedeniyle daha kolay kilo alınabilir.
Bayramda aşırı yemek ve aşırı tatlı tüketimi özellikle diyabet, hipertansiyon, kalp, böbrek, karaciğer ve sindirim sistemi hastalığı olan bireylerde sağlık sorunlarına neden olabilir. Bayram süresince dengeli bir şekilde abartmadan beslenmek sağlık için önemlidir.
Sabahları hafif ve dengeli kahvaltılar ile güne başlamak günün geri kalanı için size yardımcı olacaktır. Yumurta, tam tahıllı ekmek, az tuzlu peynir ve zeytin, söğüş sebzeler ve yeşillikler içeren bir kahvaltı tabağı hazırlayabilirsiniz. Gün içerisinde tatlı tüketimini dengelemek için bal, reçel gibi tatlı besinlerin olmaması daha iyi olacaktır.
Günün geri kalanını hafif yemeklerle tamamlamalısınız. Öğünlerinizde sebze yemeklerine ve salatalara ağırlık verebilirsiniz. Sebzelerdeki yüksek lif içeriği kan şekerinizin dengelenmesini sağlar. Kızartma, kavurma gibi pişirme yöntemleri yerine ızgara, haşlama, fırınlama yöntemlerini tercih edebilirsiniz.
Ziyaretlerinizde ikramları küçük porsiyonlar şeklinde isteyebilirsiniz. Seçim yapabileceğiniz bir yerde iseniz çeşitlerden tadımlık porsiyonlar alarak dengeleyebilirsiniz.
Meyve tüketimi unutulmamalıdır. Sağlıklı seçimler için ikramlarınızda meyveleri kullanabilirsiniz.
İÇECEKLER KONUSU
-
Su tüketimi unutulmamalıdır. Düzenli bir sindirim ve kan şekeri dengesi için çok önemlidir.
-
Yoğun çay ve kahve tüketiminden uzak durulmalıdır. Çarpıntı, mide yanması gibi sağlık sorunlarına sebep olabilir.
-
Kola, gazoz ve şekerli meşrubatlar yerine su, ayran gibi sağlıklı seçimler yapabilirsiniz.
TATLI VE ÇİKOLATA TÜKETİMİ
Her ziyarette mutlaka ikram edilen ve hayır demesi zor olan tatlılar… Ramazan sonrası özellikle dikkat edilmesi gereken konulardan biridir.
-
Hamur ve şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar tercih edilmeli.
-
Küçük porsiyonlarda tüketilmeli. (İkram edilirken porsiyonun az koyulması rica edilebilir.)
-
Çocuklarda kontrolsüz tatlı ve çikolata tüketimine dikkat edilmeli. Aşırı tüketimde ishal ve kusma gibi sorunlar görülebilir.
HAREKETİ İHMAL ETMEYİN
Gün içerisinde alınan enerjiyi dengelemek ve sindirim sistemi sorunlarından korunmak için bol bol hareket etmeye özen gösterin.
-
Ziyaretlere giderken kısa mesafe ise yürümeyi tercih edebilir, asansör yerine merdiven kullanabilirsiniz.
-
Rutinlerinize akşam yürüyüşleri ekleyin. Kan şekeri, tansiyon ve kolesterol dengesi için önemlidir.