Tuz, iyi bir iyot kaynağıdır. Besinlerin saklanmasında koruyucu olarak kullanılır. Hangi tuzu, ne miktarda ve nasıl tükettiğimiz çok önemlidir. Fazla tüketiminde birçok sağlık sorunu ortaya çıkabilir.
Yemeğe tuz eklenmese de yüksek miktarda tuz tüketimi olabiliyor. Türkiye’de en çok tuz alımı olan besin ekmektir. Peynirler, zeytinler, işlenmiş etler, turşu ve turşu suları, tuz eklenmiş kuruyemişler, bulyonlar, hazır çorbalar, soslar, paketli gıdalar, fast food ve daha birçok besinde yüksek oranda tuz bulunur.
Tuz tüketiminde nelere dikkat etmeliyiz ?
İyotlu tuz tercih edilmelidir. Mutlaka güvendiğiniz markaları kullanmalısınız. Özellikle hamilelik döneminde iyot eksikliği birçok sağlık sorununa sebep olabiliyor.
İyot miktarında kayıp olmaması için tencere yemeklerinde yemek piştikten sonra tuz eklemelisiniz.
Sınırlandırılması gereken hastalıklarda miktarına daha çok dikkat edilmeli.
İdeal tuz tüketim miktarı nedir ?
Kan basıncını ideal seviyede tutabilmek ve kalp hastalıkları riskinden korunmak için Dünya Sağlık Örgütü (WHO) günlük 5 gramdan (1 çay kaşığı) daha az tuz tüketimi öneriyor. Bu miktar ‘’sağlıklı bireyler’’ için önerilen miktardır. Hastalık, tuz/sodyum kısıtlanması gereken durumlarda uzmanlara danışınız.
Yüksek miktarda tuz tüketmek ne gibi sorunlara sebep olur ?